Povinností každého zaměstnavatele je svým pracovníkům zajistit možnost občerstvení. To se může nacházet buď přímo ve firemních prostorách, nebo v jejich blízkosti. Proto pokud zvažujete nové místo pro své podnikání a zároveň chcete přijmout nějaké pracovníky, tak i na tyto skutečnosti se při výběru svých podnikatelských prostor zaměřte. Svým zaměstnancům můžete na občerstvení zároveň přispívat formou stravenek.
Využití občerstvení
Občerstvení využijete vy sami, vaši pracovníci a také obchodní partneři, se kterými můžete chodit na jednání do příjemné restaurace. Každému pracovníkovi musíte ze zákona dát po určité době přestávku na oběd. Přestávka trvá půl hodiny a zaměstnanec by se během ní měl stihnout bez problémů občerstvit v nejbližším restauračním zařízení. Jestliže vybíráte sídlo firmy, zaměřte se tedy i na restaurace v okolí. Jak tam vaří? Připravují během poledne hotová jídla a jaké jsou ceny? To jsou otázky, které byste si měli při svém průzkumu pokládat.
Ve větších firmách, které se nacházejí dále od centra a není u nich tedy velká možnost občerstvení, fungují vlastní kantýny nebo závodní jídelny. I toto řešení je zaměstnanci vítané, obzvlášť pokud jsou jídla dotovaná samotnou firmou.
Kuchyňka ve firmě
Za doporučení stojí také malá kuchyňka, kterou si ve své firmě můžete zbudovat. Může být vybavena varnou konvicí, lednicí a mikrovlnou troubou. Slouží zejména pro přípravu svačin, snídani, ale klidně se dá využít i pro ohřev obědů. Zaměstnanci ji mohou i nemusí využívat, rozhodně ale přispívá k příjemnému a komfortnímu pracovnímu prostředí. Pronajímané firemní prostory, ve kterých sídlí více firem, mají kuchyňku často sdílenou, například na chodbě. Ve vlastních prostorách na ni můžete vyhradit malou místnost o pár metrech čtverečních nebo si kuchyňské vybavení dát přímo do své kanceláře.
© 2019, ALTAXO SE
Naše služby
Důležité odkazy